Pravo & Peremoga Юридична фiрма

Україна, 04210, м. Київ,
просп. Героїв Сталінграду,
буд.10-А, корп.7 оф.1
+38 (044) 393 39 43

Новини

Поради юриста на випадок перевірки бізнесу оперативниками

Адвокат юридичної фірми «Pravo&Peremoga» Сергій Ієвлєв розповів журналістам про можливі дії підприємців під час перевірки їхніх компаній з боку співробітників податкової міліції.


Як відмовити оперативникам у перевірці бізнесу на законних підставах


З прийняттям нового КПК у листопаді 2012 року набули чинності і нові правила вивчення та перевірки документів підприємства. Відтепер суб'єкт підприємницької діяльності може не надавати оперативним органам документацію фінансово-правової діяльності без рішення суду. Не дивлячись на це, оперативні підрозділи податкової міліції, внутрішніх справ і слідчі продовжують направляти запити до компанії з подібними вимогами.


Головне, що повинен знати керівник компанії про новий КПК


Згідно ряду законодавчих актів - п.17 ЗУ «Про міліцію», ст.8 ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність», ст. 93 КПК - оперативні підрозділи МВС і податкової з розслідування кримінальних справ мають право вилучати або отримувати доступ до фінансової документації, якщо у них є в наявності матеріали фіктивного підприємництва та інших злочинів господарської спрямованості.


«Подібні запити і дії є незаконними, оскільки вони суперечать чинному Кримінальному процесуальному кодексу України. Ст. 1 КПК говорить, що порядок кримінального процесу визначається тільки кримінально-процесуальним законодавством України. Іншими словами перевірки оперуповноважених або податкових органів не можуть здійснюватися лише на підставі запиту слідчого, прокурора під час слідчих дій», - підкреслює адвокат юридичної фірми «Pravo&Peremoga» Сергій Ієвлєв.


Як зазначає Сергій, зараз оперативним органам заборонено здійснювати будь-які слідчі дії за власною ініціативою. Так, витребування і вилучення будь-яких документів, накладання арешту на майно, рахунки може здійснюватися тільки у разі заведеної кримінальної справи за рішенням суду. Тобто головна відмінність нового КПК від старого - це відсутність повноважень оперативних груп проводити слідчі дії за дорученням слідства без рішення суду.


Дії на випадок перевірки


Якщо на вашу компанію приходить письмовий запит під підпис керівника або штамп про реєстрацію, перш за все, просіть час для ознайомлення вашого юриста зі справою.


«По-перше, зв'яжіться з власним адвокатом. Наступний крок - уточніть причину перевірки - чи йде кримінальне провадження або це просто оперативно-розшукові заходи. У разі кримінального провадження потрібно дізнатися номер справи, щодо кого справа заведена, що документують органи. Далі юрист діє за обставинами. Якщо ж перевірка відбувається без рішення суду в рамках кримінально-оперативної справи, тоді просто відмовляти таким оперативним діям, посилаючись на КПК», - розповідає адвокат юридичної фірми «Pravo&Peremoga».

Візьміть на замітку

Зазначимо, нещодавно набрав чинності новий закон про оперативно-розшукову діяльність, згідно з яким будь-яка оперативно-розшукова дія є засекреченою. Це означає, що ніхто з оперативників не скаже вам при вилученні документів, у зв'язку з якою справою вони проводять дану операцію. Але ви маєте право вимагати у правоохоронних органів надати інформацію про наявність заведеної розшукової справи.

Крім того, в новому КПК сказано, що слідчий має право робити запит з витребування документів щодо певних форм власності підприємств (ст.93 КПК України).


Однак у ст. 159 КПК сказано, що витребування документів слідчим і оперативним підрозділом за дорученням слідчого є тимчасовим доступом до предмета. Тут мається на увазі надання стороні кримінального провадження, тобто слідчому, прокуратурі документів та їх копій виключно за рішенням суду.


У підсумку ми маємо, так би мовити, «конкуренцію» загальної норми і спеціальної, коли загальна норма передбачає загальний доступ до документів, а в спеціальній нормі чітко визначений його порядок.


Як підсумовує співробітник юридичної фірми «Pravo&Peremoga», у будь-якому випадку, важливо запам'ятати: тільки за рішенням суду оперативні органи можуть знайомитися і вилучати документи компанії, в іншому випадку ваше право - відмовити їм у їхніх намірах.



Повернутись

Відгуки

Наша компанія, ТОВ “У Лук’яна”, працює з Людмилою Каменчук впродовж 7-ми років. Ми вдячні за кваліфіковану юридичну підтримку і успішне вирішення усіх спірних питань. Коли є такий надійний партнер як фірма“Pravo&Peremoga”, норми закону служать інструментом для розвитку бізнесу.

Кожан І.С

директор ТОВ «У У Лук’яна»

  • Ми у соц. мережах
Pravo & Peremoga © 2012